Bedrijfskolommen teruggewonnen hout

Door Portail / Portaal
30 november 2017
Filières bois de réemploi
Portail Construction Durable / Portaal Duurzame Bouwen
Veelvuldig gebruik en slecht weer laten sporen na op alle materialen. Die sporen lijken wel met een heel bijzondere elegantie op het hout te worden gegrift. Er ontstaan tinteffecten door het bakken van de zon of door het uitspoelen van de regen, of sporen van een vroegere montage, terwijl reliëfs van nerven versterkt worden door slijtage enzovoort. We kunnen ook de mechanische stabiliteit waarderen van de houten onderdelen die al dienst hebben gedaan.

Maar wat zijn nu de recepten om succesvol teruggewonnen hout in een project te verwerken? Allereerst moet je een product kiezen dat past bij het beoogde gebruik. Wie teruggewonnen hout associeert met versleten palletten moet zijn ogen openen: er bestaan enorm veel kwaliteitsvolle producten op de hergebruikmarkt. Enkele voorbeelden.
Je kunt daar bijvoorbeeld planken vinden afkomstig van oude truckvloeren, van containers maar ook van treinen. Een goed voorbeeld van het gebruik van dit soort planken is het studentenhuis Cowancourt, gebouwd op de terreinen van de universiteit van Cambridge in 2016 en ontworpen door het Engelse bureau 6a Architects. De gevelbekleding aan de buitenkant van het gebouw bestaat uit 1500 m² eiken planken van oude treinwagonvloeren. BCA Matériaux Anciens maakte alles klaar voor hergebruik. De keuze voor een gevelbekleding uit teruggewonnen hout wordt hier verklaard door de wens van de architecten om de kleuren en de textuur van het brutalisme op te roepen dat aanwezig is op het terrein. De door het weer en het gebruik op natuurlijke wijze verouderde planken gaan hier gepaard met een nauwkeurige plaatsing en een elegante bouwstijl. Dit soort planken kan ook als vloerbekleding worden gebruikt. Hiervoor kozen de architecten van het bureau B-bis architecten in de Antwerpse Zaal Ampere. In dit geval werd de 200 m² planken van oude vrachtwagens geleverd door Lagrae en geplaatst door Vanhout.pro.