Bakstenen maar geen brokstukken

Door BE LB
25 april 2017
De briques mais pas de broc
Leefmilieu Brussel
Een van de laureaten van de projectoproep Be Circular 2016 legt de nadruk op hergebruik bij de uitbreiding van een eengezinswoning.   Op deze werf heeft de aannemer de circulariteit op een globale manier aangepakt en zo de oorspronkelijke wens van de architect ingewilligd.  

Drie soorten van bakstenen

De inrichting werd ontworpen met drie soorten van gerecupereerde bakstenen: de bakstenen van de muren die werden afgebroken om het bijgebouw samen te stellen en 2 andere soorten van bakstenen uit de jaren 60-70. Omdat het geheel op eenzelfde muur moest worden gecombineerd, moesten problemen met de voegen tussen de bakstenen van verschillende omvang worden vermeden. "De architect heeft een bijzondere tekening bedacht om alle problemen met de verticale voegen te vermijden", verklaart de aannemer.  
 
De integratie van hergebruik op de werf was een echte uitdaging, maar ook een vorm van innovatie die de professionelen heeft aangezet tot een andere aanpak. Ze moesten soms omgekeerd te werk gaan bij het meten van bepaalde ruimten om er de gerecupereerde materialen in te integreren.  
 
Op een coherente manier hebben de architect en de aannemer de uitbreiding ontworpen om in de toekomst deconstructieinfo-icon i.p.v. afbraak mogelijk te maken, wat veel flexibiliteit en een goede communicatie tussen hen beiden en met de bouwheren vereiste.  
 
Meer info vindt u in de fiche van het project.